Sahte Sikkede iki temel sınıf vardır bunlar :
1. Sınıf: Turistleri aldatmayı amaçlayan sahteler.
2.Sınıf: Koleksiyonerleri aldatmayı amaçlayan sahteler.
Her iki sahte sınıfa da ait sahte sikke özelliklerini sizlere açıklayacağım ve sonra bu dolandırıcılardan nasıl kaçınacağınıza dair bazı bilgiler anlatacağım.
Sahte sikkelerin çoğu zaten anlayan göz için aldatıcı olamaz çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz. 1.Sınıfa giren sahte sikkeler ve dolandırıcılar genelde Yunanistan, Türkiye, İtalya, Mısır ve Ortadoğu'daki diğer ülkeler, tarihi bir geçmişe sahip olduğu için dolayısıyla turistlerde bir satın alma talebi oluyor. Söz konusu bu ülkelerde tarihi eserlerin satılması ciddi bir suçtur.Ancak Tarihi eserlerin taklidinin satılması suç değildir yasaldır.
Bu günlerde başka bir popüler dolandırıcılık önceden bir yere gömdükleri sahte sikkeri,sahte eserleri dolandıracakları kişinin yanında topraktan çıkarmaktır.
Taklidi yapılmış sahte paralar genelde nadir bulunan sikkelerdir örneğin Athenian tetradrachm'iler yada orijinal sikkelerin döküm tekniği ile kopyalanmasıdır.
Sahte sikkede 2.sınıf sahte sikkeler gerçekten çok tehlikelidir.
koleksiyoncuları hedef alarak üretilmişlerdir.Bu nadir sikkeden birtane daha yapabilirim demeyen çok az koleksiyoner vardır.2.Sınıfa giren sahte sikkelerin birçoğu 1820'den sonra üretilmeye başladı.Bu konuda Beyrut, sahte sikke merkezi olmuştur,
fakat son yıllarda sahte sikkelerin çoğu Bulgaristan, Yugoslavya ve Sicilya'dan dünyaya dağılmıştır. Bu bölgelerde sahte sikkeri yapanlar yetenekli orijinal kopyası sikkeler yapmıştır fakat yaşlandırma yapmak imkansızdır.
SAHTE SİKKELERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Sahte Sikke yapma çeşitleri şunlardır:
Döküm tekniği:Önce kalıp oluşturulur ve boşluğa eritilmiş metal dökülerek yapılır. Bu tarz sahte sikkelerde Kalıbın birleştiği yerlerde iki kenar boyunca devam eden dikiş vardır.Sikke üzerindeki çapaklar ve detaylar sonradan yumuşatılır bu sikkelerin netlik eksikliği vardır ve ağırlıklar orijinal sikkenin ağırlığını tutmaz.
Santrifüj Döküm: Sahte para yapmada bu teknik çok yenidir.Sahteciler sikke santrifüjde dökülürken aynı zamanda döndürülür. Bu yöntem sikkeye net bir görünüm eklerken hava kabarcıklarının da meydana gelmesini engeller.Ama kenarları düzgün değildir ve ağırlıklarında tutmaz.
Dövme : Kalıplar modern aletler kullanılarak yapılır.Daha çok modern gümüş ve altın kullanılır.Bu sikkelerde modern metal izleri mutlaka vardır.Sikkelerin yüzeyleri, doğal aşınmaya uymaz ve standart ağırlıklar genellikle tutmaz.
Değiştirilen orijinal sikke: Orijinal sikke üzerinde bulunan yazı nadir sikkelere ait yazı baz alınarak değiştirilir.Genellikle Roma sesterinde yapılır bu yöntem.Büyüteç kullanılarak bakıldığında çok rahat kazıma izi görülecektir.
SİKKELER ÜZERİNDE İNCELENMESİ GEREKEN NOKTALAR
Sikke ağırlığı: Antik sikkelerin özellikle gümüş ve altından yapılmış olanlarda sikkerin ağırlığı orijinal olup olmadığının çok önemli bir göstergesidir. Sikkelerin ağırlıkları antik çağ standartları ile birbirini tutmalıdır.
Kenarlar: Sikkelerin kenarlarının incelenmesi gerekir.Kenarlar üzerinde dikiş görünümü sikkenin sahte olduğunun göstergesidir.Sikkenin kenarlar üzerinde bir flan kirliliği var ise,bunun sikke genelinde olup olmadığını kontrol edin.Sahte döküm sikkeler çoğunlukla kenarların yarısına kadar inen çatlaklara sahiptir.
Keskinlik: Sikke üzerindeki harfler ve ayrıntılar net olmalıdır.Sikke üzerindeki harf boyutları üniform olmalıdır ve harflerin kenarları, büyüteçle bakıldığında sikkenin diğer kısımları ile aynı miktarda aşınma olmalıdır.
Kalıp Ekseni: Antik sikkeler, genel olarak ekseninde tutarlıdır fakat her zaman değil.Bu bazı para kataloglarında belirtilmiştir.Sikkeler üzerindeki bu özellik sahtekarların genellikle düşünmediği şeydir.
Sikke Yüzeyleri: Sikkeler bütün şeklinde gözenekli olmadığı sürece, çukurlardan arındırılmalı.Sikkeler üzerinde bulunan çukurlar döküm olabileceğinin göstergesidir.Sikkenin kristalleşmesi sikke kenarlarında kendini gösterir bu sikkenin orijinal olduğunun iyi bir göstergesidir bu tecrübe ile anlaşılabilir.Suni yaşlandırmada kristalleşme üzerinde korozyon vardır.Altın sikkeler üzerinde küçük dalgalar orijinalliği anlamak için iyi bir işarettir, çünkü sikke darp edilirken vurulması metalin akış hatlarını ortaya çıkarmıştır.
Patin: Sikkeler üzerine suni patinalar yapılmaktadır ancak bu yinede orijinalliğin iyi bir göstergesidir.Metalin rengine değil sadece bir renk olup olmadığını kontrol edin.Patin üzerinde bulunan çatlaklar iyi bir işarettir.
Stil: Temel olarak Sikkeler üzerindeki figürlerin , saçı, gözü, burunu ve ağzı orijinal sikkeler ile benzer şekilde olmalıdır.Detaylar dikkatlice incelenmelidir.Bu detaylara sahteciler çok dikkat etmezler veya kopyaladıkları sikkenin kondisyonu bozuk olabilir.
Kalıp Çalışmaları: Hemen hemen tüm antik sikkelerin ,özellikle Grek serileri incelenmiş ve her çeşit resim , müzelerde ,özel koleksiyon kataloglarında yer bulunmaktadır.
Bu resimlerle karşılaştırma yapıldığında , orijinal sikkenin göstergesi olan aynı kalıplardan çıkmış paraları bulmak çoğu zaman mümkün.

0 Yorumlar
Yorumunuz için teşekkürler