En Pahalı Antik Para



Dünyanın En Değerli Para Birimi ve Madeni Paraları: Antik Yunan Madeni Paraları ve Müzayede Fiyatlarına İlişkin Bilgiler


2.000 Yıllık Altın Yunan Stateri Açık Artırmada 6 Milyon Dolara Satılarak Bugüne Kadar Satılan En Pahalı Antik Para Oldu

Daha önce Devlet Ermitaj Müzesi'ne ait olan madeni para, Joseph Stalin tarafından satın alınana kadar özel bir koleksiyoncu tarafından satıldı.

Richard Whiddington | 23 Mayıs 2023

En Pahalı Para:


Adını günümüz Kırım'ında bulunan antik Yunan kentinden alan Panticapaeum stateri, İsviçre'deki Numismatica Ars Classica'da 6 milyon dolara satılarak şimdiye kadar açık artırmada satılan en pahalı antik para oldu. Artan fiyat, madeni paranın kalitesine, nadirliğine ve benzer örneklerin çoğunun halihazırda müzelerde yer almasına bağlandı.




Numismatica Ars Classica'nın eş direktörü Arturo Russo, Panticapaeum staterinin satışının olağanüstü sonucundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu: "Zürih'teki son müzayedemizde Panticapaeum staterinin bu satışı, nümismatik pazarının gelişiminin açık bir göstergesidir , özellikle antikalar için güçlü."

Madalyonun Detayları:

MÖ 340-325 yıllarında basılan madeni paranın ön yüzünde iri gözlü satir, arka yüzünde ise gagasında mızrak tutan bir grifon yer alıyor. Yunan mitolojisinde at kulaklı ve kuyruklu bir adama benzeyen haylaz satirin varlığının, MÖ 432'den 389'a kadar Doğu Kırım'da bir Yunan-İskit imparatorluğunu yöneten Kral I. Satyros'a gönderme yaptığına inanılıyor.
Panticapaeum_stateri


Tarihsel önem:

Madeni paranın keskin detayları, nümismatik uzmanlarının, bunun yetenekli bir gravürcü tarafından yapıldığına inanmasına neden oluyor. Benzer madeni paralardan farklı olarak Panticapaeum stateri satiri dörtte üçü sola dönük olarak tasvir ediyor ve bu da çağdaş modayı takip etmek için kasıtlı bir değişiklik olduğunu gösteriyor.

Önceki kayıt:

Açık artırmada satılan en pahalı antik madeni paraya ilişkin önceki rekor, M.Ö. 42'de Julius Caesar'ın suikastını anmak için basılan bilinen üç "Mart Ides" madeni parasından birine aitti. 2020 yılında Roma Nümizmatik müzayedesinde 4,2 milyon dolara satıldı, ancak daha sonra sahte olduğu ortaya çıktı.




Trend Olan Hikayeler:

King Tut'u Siyah Adam Olarak Tasvir Eden Heykel Uluslararası Tartışmalara Yol Açtı

Dalgıç, İsrail Kıyılarında Mermer Eserlerle Dolu 1.800 Yıllık Gemi Batığını Keşfetti

Sanatın Güncel Durumu Üzerine Düşünmek: Frieze New York Sanat Fuarı'ndan İzlenimler

Yunanistan, 17 Yıllık Hukuk Savaşının Ardından Yüzlerce Çalınan Eseri Rezil Satıcı Robin Symes'ten Geri Aldı


Kaynak:Artnet Haber 

Yorum Gönder

0 Yorumlar